Kestävyyden jatkuva parantaminen on osa tulevaisuusvalmiutta

Vuoden 2023 lopulla saimme tilaisuuden haastatella kuutta eri yrityksen johtajaa. He edustivat laajaa kirjoa yrityksiä, aina pienistä keskisuuriin ja suuriin ylikansallisiin organisaatioihin. Henkilöstömäärät vaihtelivat muutamasta kymmenestä tuhansiin työntekijöihin ja liikevaihdot olivat miljoonista aina useisiin miljardeihin euroihin vuodessa. Tarkoituksena oli syventyä siihen, miten yritykset lähestyvät ja toteuttavat kestävyyttä osana liiketoimintaansa.

Jokaisessa haastatellussa yrityksessä kestävyys on otettu osaksi strategisia tavoitteita, mutta käytännön toteutus ja kestävyyden vaikutus arjen työssä vaihtelee merkittävästi. Myöhemmin tutustuimme kahteenkymmeneen yritykseen netin välityksellä. Iloksemme havaitsimme, että kestävyyden perustat näyttäisivät olevan heilläkin hyvin hoidossa. Hiilijalanjäljen laskenta, raportointi ja omasta kestävyystoiminnasta viestiminen oli monella jo osana toimintaa. Yhdellä yrityksellä oli jo kädenjälki -ajattelu etenemässä. Kädenjälki, eli asiakkaan kestävyyteen vaikuttaminen omalla työllä ja tuotteilla onkin tulevaisuuden menestyksen keskiössä.

Mielenkiintoisin havainto oli se, että monilta yrityksiltä puuttui selkeä visio siitä, mitä kestävyystyöllä pyritään saavuttamaan. Vaikka kestävyys ja vastuullisuus ovatkin osa strategisia tavoitteita, ovat konkreettiset tavoitteet ja niiden liittäminen liiketoiminnan hyötyihin olivat usein epäselviä.

Hienoa oli huomata, että jokaisessa haastattelemassamme yrityksessä oli nimetty vastuuhenkilö kestävyysasioille, tehtävä oli oman toimen ohella suoritettava, mutta kertoo kuitenkin siitä, että asia koetaan tärkeäksi. Tämä johtui osittain siitä, että asialle ei ollut määritelty selkeitä tavoitteita eikä sitä nähty investoinnin arvoiseksi. Meillä Airawisessa ajatellaan niin, että kestävyys- ja vastuullisuusosastojen ei tulekaan paisua suuriksi, vaan datan keräämisen, raportoinnin ja seurannan tulisi olla mahdollisimman pitkälle automatisoitua.

Yritysten kestävyys - keskimääräinen maturiteetti vastuullisuusjohtajien haastatteluselvityksessä

Mittarit, järjestelmät ja prosessit

Yritykset ilmaisivat tarpeen johtaa vastuullisuutta konkreettisin mittarein ja dashboardien avulla, mutta käytännössä tällaiset mittarit eivät olleet vielä käytössä. Prosessit olivat hajanaisia ja jaksottaisia, mikä vaikeutti työn jatkuvuutta ja tehokkuutta.

Kaikissa yrityksissä koettiin haasteita datan keräämisessä ja sen laadussa. Tarvittava tieto kerättiin useista eri järjestelmistä käsin, mikä hidasti raportointiprosesseja ja vaikeutti reaaliaikaisten mittareiden luomista. Keskitettyjä järjestelmiä ei ollut käytössä, ja Excel-taulukot olivat keskeisessä roolissa raportoinnissa.

Yhteenveto

Haastattelut nostivat esiin selkeän tarpeen kehittää yritysten vastuullisuusstrategioita ja niiden toteutusta. Vaikka vastuullisuus onkin tunnistettu osaksi yritysten toimintaa, käytännön työssä on vielä paljon kehitettävää. Selkeiden tavoitteiden asettaminen, prosessien ja mittareiden kehittäminen sekä datan keräämisen ja analysoinnin tehostaminen ovat keskeisiä askelia kohti vastuullisempaa ja tehokkaampaa liiketoimintaa.

Miten eteenpäin?

Onko yrityksellänne väkevä business case, jonka avulla vastuullisuuteen käytetyt eurot tuottavat moninkertaisesti tulosta? Ovatko mittarinne ja vastuullisuusdata reaaliaikaista ja päätöksiä ohjaavia? Tarvitsetko apua prosessien automatisointiin tai järjestelmien kehittämiseen? Ota yhteyttä meihin!